Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Προκλητικός ο ειδικός φρουρός


Αρνείται την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση
Mιλά περιφρονητικά για τον 15άχρονο


Προκλητικός εμφανίζεται ο κατηγορούμενος ειδικός φρουρός που πυροβόλησε τον 15άχρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο, στο υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή.

Ο κατηγορούμενος Επαμεινώνδας Κορκονέας στο υπόμνημά του αρνείται την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και μιλά περιφρονητικά για τον 15άχρονο: «Ο θανών και η παρέα του, πριν έρθουν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πλήθος το οποίο είχε συγκεντρωθεί και θα επιτίθετο, όπως συνηθίζεται κάθε Σάββατο, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, είχαν πάει στο κλειστό κολυμβητήριο Χαλανδρίου, στον αγώνα πόλο Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και είχαν συμμετάσχει στα επεισόδια που σημειώθηκαν, επιφέροντας τον τραυματισμό πολιστών και του προπονητή του Ολυμπιακού, με τη ρήψη αντικειμένων και τη χρήση σιδηρολοστών».

Προσθέτει μάλιστα στο υπόμνημά του ότι: «Άλλωστε έχω πληροφορηθεί ότι οι νέοι αυτοί, ενώ κατοικούν στο Π. Ψυχικό και είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, τα οποία επιλέγουν ως χώρο διασκέδασης αλλά και σε διάφορα γήπεδα όπου προκαλούν επεισόδια, μην επιδεικνύοντας την αναμενόμενη συμπεριφορά και προσωπικότητα ενός 15άχρονου εφήβου».

Συμπληρώνει επίσης για την προσωπικότητα του 15άχρονου Αλέξη ότι: «Ο θανόν είχε αποβληθεί από τη σχολή Μοραΐτη και άλλαζε συχνά σχολεία, γεγονός που αποτυπώνει μια αποκλίνουσα συμπεριφορά».

Σε ότι αφορά τα περιστατικά το βράδυ του Σαββάτου, ο κατηγορούμενος ειδικούς φρουρός περιγράφει στο υπόμνημά του: «Βλέποντας σε απόσταση 10-15 μέτρων την ομάδα περίπου 30 ατόμων, μην μπορώντας να αναχαιτίσουμε την επιθετική τους πορεία και ευρισκόμενοι σε κατάσταση φόβου για την ίδια μας τη ζωή, κινηθήκαμε να φύγουμε στρέφοντας την πλάτη μας προς το μέρος τους.

Ταυτόχρονα, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη διαφυγή μας, όντας ταραγμένος και φοβισμένος, αφού το πλήθος δεν ανέκοψε την πορεία του, παρά τη ρήψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης από το συνάδελφό μου, έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο από τη θήκη και, από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης έριξα δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, μπορεί και τρίτη, που δεν είχα συνειδητοποιήσει, αλλά μου την υπενθύμισε ο συγκατηγορούμενός μου».

Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας προσθέτει στο υπόμνημά του ότι «δεν θα προέβαινα ποτέ σε μια τέτοια ακραία ενέργεια, δηλαδή στη χρήση του όπλου μου εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπου, πολύ περισσότερο ενός εφήβου, δεδομένου ότι είμαι κι εγώ πατέρας τριών ανήλικών παιδιών».

Επαναλαμβάνει τέλος ότι «δεν υπήρξε εν ψυχρώ στόχευση του θανόντος». Σημειώνει ότι «μόνη βεβαία και αδιαμφισβήτητη εκδοχή για το θανάσιμο τραυματισμό του είναι ο εξοστρακισμός μιας εκ των βολίδων που ερίφθησαν προειδοποιητικά στον αέρα, όπως από την αρχή ισχυρίζομαι» και ζητά να αφεθεί ελεύθερος άνευ περιοριστικών όρων και να απαλλαχθεί δια βουλεύματος.

Η υπεράσπιση υποστηρίζει την εκδοχή του εξοστρακισμού
Από την πλευρά της υπεράσπισης υποστηρίζεται ότι η βαλλιστική εξέταση, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα, στηρίζει την εκδοχή του εξοστρακισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρχικά υπήρχε η σκέψη να μην απολογηθούν οι δύο ειδικοί φρουροί σήμερα, καθώς δεν ήταν σε γνώση τους η έκθεση της βαλλιστικής εξέτασης. Ωστόσο, αργότερα έγινε γνωστό ότι μέσα στη δικογραφία είχε, ήδη, ενταχθεί η έκθεση της βαλλιστικής εξέτασης της μοιραίας για τον 16χρονο μαθητή σφαίρας.

Ο συνήγορος των δύο ειδικών φρουρών Αλέξης Κούγιας δήλωσε στο Reuters ότι η έκθεση της βαλλιστικής εξέτασης «δείχνει» εξοστρακισμό της σφαίρας. Αργότερα μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης τόνισε ότι από τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, «όλα δείχνουν ότι πρόκειται για παρεξήγηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπεράσπιση θα υποστηρίξει ότι ο εξοστρακισμός έγινε από μεταλλικό φανοστάτη κι όχι από το οδόστρωμα. Σε αυτό το σκεπτικό, η υπεράσπιση θα εντάξει και την ιατροδικαστική εξέταση που αναφέρει ότι η πύλη εισόδου της σφαίρας δείχνει πορεία του βλήματος από πάνω προς τα κάτω.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπεράσπιση θα ζητήσει ιστολογική εξέταση στην πύλη εισόδου της σφαίρας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ίχνη που να επιβεβαιώνουν την εκδοχή του εξοστρακισμού από φανοστάτη.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι έχει μάρτυρα που θα καταθέσει ότι άκουσε έναν κρότο πριν από την αντίδραση των ειδικών φρουρών.

Στο μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στο Σύνταγμα, μπροστά στη Βουλή, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βασ. Σοφίας, καθώς και Πανεπιστημίου και Ομήρου από μερίδα διαδηλωτών που συμμετείχαν στην πορεία της ΓΣΕΕ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ένταση επικράτησε και στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008 στην εφημερίδα "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: