Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Η αειθαλής αστυνομική βία

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 18 περιστατικά ανάλογα με του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μετράει η ελληνική κοινωνία από το 1980

Του Αλέξανδρου Σαλαμέ, adisalames@yahoo. com

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Και στην περίπτωση της Ελληνικής Αστυνομίας φαίνεται πως το ρητό αυτό δεν ωφέλησε καθόλου σε ό,τι έχει να κάνει με τη δράση της τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Μια μικρή αναδρομή στα…υπηρεσιακά της ατυχήματα αποδεικνύουν περίτρανα του λόγου το αληθές.

Η ματωμένη λίστα

Η νεαρή Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο φίλος της Ιάκωβος Κουμής όταν κατέβαιναν στην πορεία του Πολυτεχνείου το 1980 στην Αθήνα δεν φανταζόντουσαν ότι θα είναι και η τελευταία τους, καθώς βρήκαν τραγικό θάνατο από χτυπήματα με γκλομπ αστυνομικών. Πέντε χρόνια μετά, Αύγουστο μήνα, η 22χρονη Κάθριν Τζον Μπουλ πυροβολείται από αστυνομικό λόγω άρνησης συμμόρφωσης στην εντολή για έλεγχο του αυτοκινήτου της. Ενα χρόνο, μετά το Φεβρουάριο του 1986, τον 17χρονο Μανώλη Κανδαλέων πυροβολούν τρία…όργανα της τάξεως με την κατηγορία κλοπής αυτοκινήτου. Ολόκληρη η Πρέβεζα θρήνησε το 1990 τον 15χρονο Δημήτρη Κικέρη που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ με την κατηγορία απόπειρας διάρρηξης σε βίντεο κλαμπ. Τον σερβιτόρο Γιάννη Τζίτζη βρήκε το υπηρεσιακό περίστροφο του αρχιφύλακα Ηλία Σταματόπουλου τον Απρίλιο του 1993 στο μπαρ που δούλευε.

Εννιά χρόνια μετά τη νεαρή Αγγλίδα άλλος ένας πολίτης δολοφονείται

από αστυνομικό επειδή αρνήθηκε τον έλεγχο αστυνομικού. Ο Θοδωρής Γιάκας γαζώνεται στην κυριολεξία με τέσσερις σφαίρες από τον αστυνομικό Ευάγγελο Λαγογιάννη. Ολα αυτά το Γενάρη του 1994. Εν έτει 1996, Γενάρη πάλι, σε επιχείρηση σύλληψης Αλβανών σκοτώνεται ένα παιδί από τη γείτονα χώρα αγνώστων λοιπών στοιχείων. Δυο καρπούζια ήταν η αφορμή για να ανοίξει πυρ ο αγροφύλακας Αθανάσιος Μάτος τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς εναντίον του 20χρονου Φαντίλ Ναμπούζι. Μπροστά στο ένα από τα τρία παιδιά του πυροβολήθηκε ο αθίγγανος Τάσος Μουράτης πεντε μήνες μετά στη Λιβαδειά από αστυνομικό. Φαίνεται πως η άρνηση για έλεγχο αποτελεί κόκκινο πανί για ορισμένους αστυνομικούς. Τρίτο θύμα με ανάλογη αφορμή ο 26χρονος Ηλίας Μέξης που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ τον Αύγουστο του 1998.

Ποιος θα ξεχάσει τον 17χρονο Σέρβο Μάρκο Μπουλάτοβιτς

που ήρθε για εκδρομή στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβρη του 1998 για να βρει τραγικό θάνατο από τον ανθυπαστυνόμο Κυριάκο Βαντούλη για ένα…πορτοφόλι που κατηγορήθηκε ότι έκλεψε. Η υπόνοια για διακίνηση ναρκωτικών όπλισε το χέρι του υπαστυνόμου Θοδωρή Χαχουλάκου που θεωρώντας ύποπτα τέσσερα παιδιά που επέβαιναν σε ΙΧ στη Λούτσα τους πυροβόλησε εν ψυχρώ το Φλεβάρη του 2000. Το αποτέλεσμα; Ο 18χρονος Σωτήρης Κατσιώτης έμεινε παράλυτος. Και άλλος αθίγγανος θύμα της αστυνομικής βίας. Ο 21χρονος Μαρίνος Χριστόπουλος αρνήθηκε να σταματήσει σε μπλόκο τον Οκτώβριο του 2001 στο Ζεφύρι.

Το αποτέλεσμα;

Μία σφαίρα από αστυνομικό κατευθείαν στο κεφάλι. Λιγότερο από ένα μήνα μετά η απειλή με μαχαίρι σε τέσσερις αστυνομικούς ήταν η αφορμή για να τραβήξει πιστόλι ο ένας εκ των τεσσάρων στον 20χρονο Αλβανό Σέντγκακ Σελνίκου μέσα σε καφετέρια στην Πλ. Αμερικής. Και άλλος νεκρός επειδή παράκουσε εντολές. Ο 22χρονος Κρητικός Ηλίας Μαραγκάκης τον Δεκέμβριο του 2003 έκανε το λάθος να μη σταματήσει για έλεγχο της αστυνομίας στο Ρέθυμνο. Το αποτέλεσμα; Μία σφαίρα στο κεφάλι. Ο επίλογος γράφεται με τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Ετών 15.

Δεν υπάρχουν σχόλια: