Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Ο Wax Tailor για τον Νικολά Σαρκοζί


Από πρόσφατη συνέντευξη που του πήρα. Μπορείτε απλά να αντιπαραβάλετε με την ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων ημερών.

Σημ. O Wax Tailor είναι από τους μεγαλύτερους Γάλλους μουσικούς παραγωγούς.


Πώς αισθάνεσαι ως Γάλλος πολίτης με έναν πολιτικό σαν τον Νικολά Σαρκοζί στην ηγεσία της χώρας σου;
Είναι πραγματικά πολύ τρομαχτική αλλαγή. Και ο προηγούμενος πρόεδρος ήταν δεξιός και αλλά τουλάχιστον έδειχνε ένα σχετικό ενδιαφέρον για την κοινωνία. Ο Σαρκοζί είναι ένας νεοφιλελεύθερος άπληστος πολιτικός. Διάβαζα κάποτε σε ένα βιβλίο ενός Γάλλου κοινωνιολόγου πως το αμερικάνικο μοντέλο περί νεοφιλελευθερισμού επί Ρίγκαν «πάτησε πάνω» στην άγνοια, τον έλεγχο του Τύπου και το φόβο. Τις ίδιες ακριβώς μεθόδους χρησιμοποιεί και ο Σαρκοζί. Σήμερα που είναι στην εξουσία φαίνονται και οι αληθινές προθέσεις του. Καταστρέφει το σύστημα υγείας, συρρικνώνει την Εθνική Τηλεόραση για να κάνει τη χάρη στους φίλους του τους καναλάρχες, μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα αλλά συναναστρέφεται με δικτάτορες και μιλάει απροκάλυπτα για μείωση του κρατικού μηχανισμού και εκχώρηση εξουσιών στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτός ο άνθρωπος πατάει πάνω στη μνήμη όλων αυτών που πέθαναν για να κερδίσουν τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.

Βιλιέ Λε Μπελ, Κλισί Σι Μπουά. Θα ήθελα να μου πεις την εικόνα που έχεις γι’ αυτά τα γεγονότα που έβαλαν φωτιά στα γαλλικά προάστια.
Ο,τι έγινε εκεί δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια φριχτή εικόνα της πολιτικής. Πριν γίνει πρόεδρος ο Σαρκοζί, πέρασε και από γενικός γραμματέας του αρχηγού της αστυνομίας. Εδωσε στους αστυνομικούς την αίσθηση πως ό,τι και να κάνουν βρίσκονται κάτω από την προστασία του επειδή ακριβώς και η κοινή γνώμη αποζητούσε την ασπίδα της αστυνομίας. Η πολιτική του καριέρα στήθηκε πάνω στο ρητό «διαίρει και βασίλευε». Δουλεύω εδώ και καιρό με παιδιά και όταν ακούς ένα 15αχρονο να σου λέει την φράση «Δεν έχω τίποτα να χάσω», τότε είσαι σίγουρος ότι η κοινωνία έχει πρόβλημα Οταν λοιπόν αντί να καλλιεργείς την κουλτούρα σε μία κοινωνία φροντίζεις απλά να υπενθυμίζεις στα μέλη της τι δεν θα έχουν ποτέ, τότε το αποτέλεσμα είναι φωτιά και ατσάλι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: