Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009

«Η δημοκρατία είναι ένα ψέμα»


Η μεγαλύτερη Ska-Punk μπάντα του…γαλαξία θα φέρει πανικό στις 16 Μαϊου στη συμπρωτεύουσα

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Σαλαμέ, asalames@ekdotiki.gr

Και καλά εγώ τώρα πρέπει να γράψω για τους Ska-P. Οποιος δεν έχει ακούσει ούτε μία φορά τη μπάντα που από το μουσικό της χωνευτήρι δε γλίτωσε κανενός είδους γήινη ή θεϊκή εξουσία, καλύτερα να ψάξει να τους βρει. Ελαφρά ναρκωτικά, πολυεθνικοί κολοσσοί, ακόμη και τα darkrooms του Βατικανού πλέκονται με ρυθμούς και ρίμες και γίνονται τραγούδια από την έμμετρη ισπανική επανάσταση που ακούει στο όνομα Ska-P. Για αυτά και για άλλα ο κιθαρίστας της μπάντας Joxemi –κατά κόσμον José Miguel Redin Redin- μιλάει στις «Δ».

Joxemi, από το 1994 που πρωτοεμφανιστήκατε μέχρι και σήμερα συνεχίζεις να ακούς μουσική με την ίδια ένταση;


Και ναι και όχι. Προσωπικά συνεχίζω να ακούω πολλά από τα παλιά punk και ska συγκροτήματα του ’70 και του ’80, αλλά και επίσης συγκροτήματα που βγήκαν τα τελευταία χρόνια. Συνηθίζω επίσης να πηγαίνω σε συναυλίες πρωτοεμφανιζόμενων συγκροτημάτων.

Πώς συνδέεται ένα μουσικό μόρφωμα της Jamaica, όπως η Ska με ένα της δυτικής Ευρώπης, όπως η Punk;

Η ska στην Ευρώπη σχεδόν πάντα είχε στίχους κοινωνικούς, πολιτικούς και αντιρατσιστικούς. Η punk επίσης έχει αυτό το υπόβαθρο και εκεί πιστεύω ότι υπάρχει η σύνδεση.

Τι μεσολάβησε στα έξι χρόνια που πέρασαν χωρίς καινούρια κομμάτια από το ¡¡Que Corra La Voz!!Στο Lágrimas y Gozos;

Πολλές συναυλίες, και επίσης τρία χρόνια «αργίας» από την πλευρά της μπάντας, γιατί χρειαζόμασταν ξεκούραση.

Το Crimen Sollicitationis κατηγορήθηκε, από τους Ρωμαιοκαθολικούς ότι προσβάλλει τον κλήρο.

Χαιρόμαστε που τους φαίνεται προσβλητικό, είναι το λιγότερο που τους αξίζει. Το τραγούδι το έγραψε ο τραγουδιστής μας ο Pulpul, ως αποτέλεσμα των σοβαρών υποθέσεων που έβγαιναν στο φως σε όλο τον κόσμο για κακοποιήσεις παιδιών από καθολικούς ιερείς και της συγκάλυψης που ακολούθησε από την πλευρά του Βατικανού και όλης της Μαφίας που το αποτελεί.

Στην Ευρώπη συνολικά παρατηρείται άνοδος της ακροδεξιάς. Ποιος ο λόγος που ο κόσμος στρέφεται προς αυτή;

Είναι θέμα έλλειψης κουλτούρας και φόβου για το διαφορετικό. Αν σε αυτό προσθέσεις και την τωρινή οικονομική κρίση, προκύπτει ως αποτέλεσμα η στροφή προς το παρελθόν.

Κατηγορηθήκατε από μερίδα του αναρχικού χώρου ότι, ενώ είστε αντεξουσιαστές, συμμετέχετε ενεργά στη μουσική βιομηχανία. Τι απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγορούν;

Δε με ενδιαφέρει αυτό που σκέφτεται ο κόσμος, είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας και πάντα προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό. Δεν είμαστε αναρχικοί, είμαστε απλά υποστηρικτές της ιδέας. Η αναρχία είναι κάτι υπερβολικά σοβαρό για να αυτοαποκαλούμαστε έτσι ελαφρά τη καρδία. Οσο για την εμπλοκή μας στη μουσική βιομηχανία, ναι, είμαστε μέρος αυτής της κοινωνίας όπως όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη και προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε τα «όπλα» που υπάρχουν στη διάθεσή μας για να κάνουμε το μήνυμά μας να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Και ξέρεις κάτι, το ηλεκτρικό, τη βενζίνη, την κιθάρα μου, όλα μας τα προσφέρουν πολυεθνικές, γιατί τα χρησιμοποιούμε; Θα έπρεπε ίσως να πάμε με τα πόδια, αλλά κανείς δεν το κάνει.

Πιστεύεις στη δημοκρατία όπως «σερβίρεται» σήμερα;

Η δημοκρατία είναι ένα ψέμα, μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει την εμφάνισή της, πιστεύω μάλιστα πως δεν υπάρχει καν. Δεν είμαστε όλοι ίσοι μπροστά στο νόμο, ούτε έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα.

Γιατί επιμένετε με ελάχιστες εξαιρέσεις να τραγουδάτε στα ισπανικά;

Μιλάμε τη γλώσσα μας και είναι με αυτήν που εκφραζόμαστε και επικοινωνούμε με τους φίλους μας και την οικογένειά μας, γιατί να το αλλάξουμε; Για να μπούμε στην αμερικάνικη αγορά; Αν μας θέλουν εκεί, θα είναι στη γλώσσα μας.

Το «Cannabis» έγινε ύμνος σε μια εποχή που τα ελαφρά ναρκωτικά είναι ακόμη ποινικοποιημένα. Θα έπρεπε κάποια στιγμή να τεθεί υπό συζήτηση η αποποινικοποίηση τους;

Είμαστε υπέρ της νομιμοποίησης των ναρκωτικών, αλλά όχι υπέρ της χρήσης τους χωρίς καμία διάκριση. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη περισσότερη πληροφόρηση για τους πραγματικούς κινδύνους των ναρκωτικών, όπως επίσης και πολλών νόμιμων ναρκωτικών, όπως το αλκοόλ και ο καπνός. Προσωπικά θα απαγόρευα και το ποδόσφαιρο (γέλια).

Δεν μπορώ να μην ζητήσω την προσωπική σου άποψη και οπτική για τις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου που μας πέρασε στην Ελλάδα


Περιμένω να μάθω περισσότερα όταν έρθω στη χώρα σας, αλλά οπωσδήποτε μου φαίνεται εξαιρετική η ικανότητα αντίδρασης και οργάνωσης της νεολαίας στην Ελλάδα.

Ποια είναι η Ελλάδα με τα μάτια ενός Ισπανού;

Η πιο αρχαία κουλτούρα στον κόσμο!

Μπορείς να μου δώσεις το πολιτικό και κοινωνικό στίγμα της δεκαετίας ’90 και των ’00;

Ψέματα, ενημερωτική χειραγώγηση και όλο και περισσότερος ρατσισμός. Η τωρινή κρίση θα έπρεπε να σημάνει την αλλαγή στη σχέση των ανθρώπων με το χρήμα, αλλά δυστυχώς δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό.
Τι προβλέπει το μέλλον;

Συναυλίες σε όλη την Ευρώπη και επιστροφή στη Νότια Αμερική το φθινόπωρο, για τον επόμενο χρόνο δεν ξέρω… ζούμε τη στιγμή χωρίς να προγραμματίζουμε ιδιαίτερα το μέλλον.

Μπορείς να χαρίσεις στους αναγνώστες, μέσα από το περιοδικό μας, ένα καινούριο στιχάκι από μία δουλειά που ετοιμάζεις;


Όχι! Αλλά μπορώ να σας εγγυηθώ μια συναυλία με 200% απόδοση από τη μπάντα που βγήκε μια μέρα από μια εργατική συνοικία της Μαδρίτης. Resistencia!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: