Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

IZ - Over the Rainbow / What a Wonderful World

Ένα τραγούδι για τον Iz
O Israel "Iz" Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole, 11 χρόνια μετά τον θάνατο του, μόνο χαμόγελα εξακολουθεί να χαρίζει.

Και ποιος δεν έχει ακούσει την αγγελική φωνή του να τραγουδάει, το “Over The Rainbow”, δένοντας το γλυκά με το «What a wonderful world», με μόνη συνοδεία το Ukulele, την μικρή κιθαρίτσα σήμα κατατεθέν της πατρίδας του της Χαβάη;

Η Χαβάη στην καρδιά του

Γεννημένος το 1959 στην Χονολουλού, από τον Henry και την Evangeline, ο μικρός Iz, από τα 11 του χρόνια, ξεχώρισε όχι μόνο για τον…όγκο του αλλά και για την μοναδική φωνή του. Πολύ γρήγορα και χωρίς προσωπική δισκογραφία, η φήμη του εξαπλώθηκε και εκτός της πατρίδας του. Πλήθη συνέρρεαν, όπου εμφανίζονταν για να τον ακούσουν να τραγουδάει, κομμάτια της πατρίδας του και διασκευές, γνωστότερων κομματιών, πάντα με την παρουσία της γυναίκας του και παιδικού του έρωτα Marlene και της κόρης του Wehi. Η δε απόλυτη καταξίωση ήρθε το 1993 με τον δίσκο «Facing Future», όπου και περιέχει ένα από τα ωραιότερα διασκευασμένα κομμάτια το «Over the rainbow/What a wonderful world», κομμάτι όπου θεωρείται κλασσικό της πατρίδας του.

Ο θάνατος

Τα 344 κιλά που κουβαλούσε ο Iz, τον έκαναν να υποφέρει από διάφορα προβλήματα υγεία και να μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο, μέχρι που στις 26 Ιουνίου του 1997 η καρδιά του τον πρόδωσε και σε ηλικία 38 ετών η φωνή του σίγησε για πάντα. Η κυβέρνηση της Χαβάη κήρυξε την μέρα ως Εθνικό πένθος, ενώ πάνω από 10.000 άτομα παραβρεθήκαν στην κηδεία. Εφτά χρόνια μετά και το Over the Rainbow, έφτασε μέχρι το Νο12 των Billboard. Καλό ταξίδι Iz.

Δεν υπάρχουν σχόλια: