Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Αλκης Κανίδης -Εκμέκ- «Τα Βαλκάνια έχουν το δικό τους πολιτιστικό στίγμα και αυτό πρέπει να γιορτάζεται!»




Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Σαλαμέ
asalames@yahoo.gr

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, το 1ο φεστιβάλ Βαλκανικής έκφρασης στον Πολυχώρο Πολιτισμού Block 33, πρόκειται να φιλοξενήσει ένα συγκρότημα που σε μία εποχή καλλιτεχνικής ομογενοποίησης κατάφερε να κάνει την διαφορά. Ελληνικές και ξένες διασκευές καθώς και πρωτογενές υλικό, όλα κάτω από το δικό τους Balkan – ethnic πρίσμα. Κυρίες και κύριοι, οι Εκμεκ.

Καταρχήν Εκμέκ όπως λέμε;


Εκμέκ όπως λέμε μια στρώση ρυθμός, μια στρώση εξωστρέφεια και μπόλικο έθνικ σιρόπι.

Η μουσική σας θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί…μουσικό τουρλουμπούκι! Ποια τα ερεθίσματα και η έμπνευση σας;

Τα σύνορα του στύλ δεν μας αφορούν ιδιαίτερα. Η ζωή έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον όταν περπατάς και μέσα και έξω από τον δρόμο, και ακόμα καλύτερα όταν φτιάχνεις τον δικό σου. Όταν την κοιτάς έτσι ελεύθερα λοιπόν σου δίνει η ίδια τα ερεθίσματα.

Η άνοδος της «μουσικής πολυχρωμίας» είναι δείγμα, ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί την μονοκόμματη προσέγγιση της μουσικής;

Ο άνθρωπος βαριέται εύκολα ευτυχώς. Πως αλλιώς θα προχωρούσαν τα πράγματα; Για μας αυτό που έχει σημασία είναι η ψυχή. Και αυτή μπορείς να την βρείς οπουδήποτε, ανεξαρτήτως ταμπέλας. Νομίζω πως μια σημαντική μερίδα του κόσμου το έχει καταλάβει πια αυτό.

Ποια είναι η γνώμη σας για την απόπειρα του 1ου φεστιβάλ Βαλκανικής έκφρασης στο οποίο και θα συμμετάσχετε;

Τα Βαλκάνια έχουν το δικό τους πολιτιστικό στίγμα και αυτό πρέπει να γιορτάζεται! Μεγάλη μας χαρά που θα είμαστε εκεί και είμαστε σίγουροι πως θα πάει καλά και θα συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές.

Σε εποχές κατάρρευσης της δισκογραφίας τι ανάγκες εξυπηρετεί τελικά ένας δίσκος, όπως στην παρούσα φάση το «Γλυκαίνει και δεν παχαίνει».

Ο δίσκος για εμάς λειτούργησε πολύ καλά. Ήταν μια καλή αφορμή να μας γνωρίσει και το κοινό και τα ραδιόφωνα. Η δισκογραφία καταρρέει, όμως η ανάγκη των ανθρώπων για μουσική και έκφραση δεν μπορεί να στερέψει ποτέ, οπότε κάτι άλλο θα ‘ρθει στην θέση της.

«Τραπεζίτη, γραβατομένε αλήτη…», εξηγηθείτε μέρες που είναι!

Οι ειδήσεις δεν λένε πουθενά πως τον πλανήτη άγουν και φέρουν σαν αφεντικά πέντε-έξι συμμορίες γραβατωμένων εκβιαστών, δηλαδή οι μεγάλες τραπεζες, που ληστεύουν τους ανθρώπους και τις ζωές τους. Κάποια στιγμή αν έχεις τα μάτια σου λιγάκι ανοιχτά το αντιλαμβάνεσαι, και τότε σου ‘ρχεται ένας τέτοιος στίχος.


Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;


Τον επόμενο καιρό κυκλοφορεί ένα single-ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, η οποία μας έδωσε την χαρά να συνυπάρξουμε δισκογραφικά, ενώ συνεχίζουμε τις σταθερές μας εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη κάθε δεύτερη Κυριακή στο «Φλού» και μπόλικες στην επαρχία.

Αν η μουσική των Εκμεκ, ήταν πίνακας ζωγραφικής τι θα απεικόνιζε;

Μάλλον κολλάζ θα ήτανε που θα σχημάτιζε όταν το βλέπεις από μακριά μια πορτοκαλί καρδιά που την κρατάν ελέφαντες.

Info:
Μαζί με τους Εκμεκ θα εμφανιστούν στο 1ο φεστιβάλ Βαλκανικής έκφρασης οι Baildsa και οι Prima Vista Balkan Quintet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: